utorak, 4. prosinca 2012.

Amadeus, Amadeus...





Neki dan sam, ležeći na kauču, sa Bajaderom ispred sebe, gledajući film o genijalnom kompozitoru Mozartu, shvatila da sam uistinu, kako su mi ponekad znali prigovoriti pravi FOODSNOB!
Naime,  najavna špica još nije niti završila, a ja sam već bila mislima u Beču i uživala u fantastičnim Mozart kuglama.
Čokolada se raskošno topila u mojim ustima, prateći ritam Male noćne muzike, a svoj vrhunac dosegla je slatkim okusom marcipana.
I tako sam ja, sa Bajaderom u jednoj ruci a Mozart kuglom u mislima, tonula u sladak čokoladni san.

O hrani mogu pričati uvijek, o hrani mogu razmišljati stalno, sa bilo koje teme ja ču časom doći na temu hrane. Moju ljubav prema tom prirodnom bogatstvu, pokazuje i  moje poimanje raja, kao velikog švedskog stola koji lebdi na oblaku, oko kojega svi u bijelim togama šeću i s osmjehom na licu prepričavaju dnevne događaje sa svojim rajskim prijateljima.
 Hranu doživljavam kao svojevrsnu religiju, i tako se prema njoj odnosim. Cijenim je i svaki dan sam zahvalna što mi pruža velike užitke, uz hranu se družim kad sam loše volje, uz hranu slavimo lijepe dane, sve divne uspomene, i početak jedne velike ljubavi ona je propratila.
Kao pravi vjernik naravno, propovijedam o njoj, trudeći se preobratiti sve one nevjernike koji ne shvaćaju razliku između kvalitete i kvantitete i svoje štovanje radije će odati velikoj bečkoj šnicli za 20 kuna nego npr. finoj buzari od škampa ili salati od hobice.
Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv velike bečke šnicle, koju krasi restani krumpir, no imam protiv onih koji  uporno odbijaju povjerovati u filozofiju ''manje je više'' i iz neznanja  ili možda ljubomore daju si za pravo ismijavati trud i kreacije, čak i umjetnička djela vrhunskih kuhara koje ne odgovaraju njihovom ''više je više''.

Rekla bih samo '' oprosti im Bože, jer ne znaju bolje'',  čim čujem veličanje Milke kao najbolje čokolade, jer netko tko je ikada probao Lindt, Côte d'Or  ne bi se usudio reći tako nešto. Ili možda smiješna izjava koju ponekad čujem kako je npr. Eurokrem dostojna zamjena Nutelli.. Pa dajte ljudi, kaj stvarno…?

Zapravo, žalim ih… Sve one koji zbog svoje škrtosti nisu spremni izdvojiti ponekad par kuna više i priuštiti sebi pravu dozu sreće koja se javlja, barem meni, kada mi pupoljci okusni rade na najjače kao da mi zahvaljuju na svim tim divnim okusima koje sam im pružila.
Žalim sve one koji jedu samo da bi živjeli, koji vole samo po potrebi, koji svaku kunu spremaju u neke virtualne pretince odričući se svih onih malih i trenutnih zadovoljstava koje čine život.
Ja živim da bi jela, volim da bi živjela, radim kako bi u životu uživala.

izvor:internet



My little food poem by Ivana Suhadolnik

Food be good to me,
And I will  be good to you.
The only one who gets me you are,
When happy I celebrate with you
I'm happy when I can celebrate you.

Little vine little cheese,
OH YEES PLEASE,
Nice truffles and scrambled eggs,
Olive oil and a piece of bread,
Tiramisu and cheese cake,
A big beautiful lake.

My love and me,
A glass of bubbly
Sun is caressing my face,
Oh how nice it is this place.

Barbeque and a pint of bear
To all my friends – I wish you are here
So we can celebrate life
Be happy with what we have
All the lifetime
Every day that starts with melting butter and a fresh bagel
Apricot marmalade on top
A little bee is buzzing around me,
She lays down on flower beautiful and sweet,
She drinks life
And so should we!





4 komentara:

  1. Food snob!!!Daaa:)))U potpunosti se slažem sa užicima koje hrana može pružati..jedino ovo za Milku-sve je stvar marketinga-ne znam da li sam igdje vidjela reklame za cote d'or..a i ovu možeš kupiti odmah do blagajne kao i bombicu vigor votke;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. seek and you shall find :)
    Istina je da su nam neke stvari dostupnije i džepu povoljnije. Ali poanta nije u tome da se Milka ne bi smjela jesti ili da apsolutno ništa ne valja, pa i ja je jedem već u tome da moramo dati prednost kvaliteti pred kvantitetom.
    Eto jučer sam si kupila Lindt – Nice to sweet you - prutić za 10 kuna, i već nakon prve kockice sam znala da novce nisam uzalud dala, i da niti jedna velika Milka ovog svijeta ne može dati okus koji daje samo jedna, mala kockica ovog slatkiša.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa baš zato kažem..a za nas koje jesmo sladokusci-vjerojatno ćemo i tražiti dalje od očiglednog:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovom prilikom preporucam Lindt – Nice to sweet you - bilo koje vrste :)

    OdgovoriIzbriši