nedjelja, 2. prosinca 2012.

Smjeli pršut i magareći sir





Iza nas je Sedmi međunarodni festival vina i kulinarstva, koji se tradicionalno održava u našem najljepšem hotelu, hotelu Esplanade Zagreb.
I ovoga se puta, organizator, g. Ivan Dropuljić potrudio da nama, hedonistima osigura pravu injekciju užitka.
Svake godine sve bolji i organiziraniji festival, ove je godine u petak 30.11 te subotu 01.12.2012. privukao brojne posjetitelje koji su imali priliku kušati raznovrsna vina domaćih i svjetskih vinara.
Kao i obično, dvorane unutar hotela – Smaragdna, Istanbul, Paris i Venece i ove su godine bile rezervirane za vinare, uvoznike i distributere, dok je terasa Oleander više orijentirana ka prehrambenim proizvodima.

Uz proizvođače maslinova ulja, slastica, mariniranih ribica, moju su pažnju najviše privukla dva proizvođača.
Jedan od njih bila je pršutana Smjeli iz Dugopolja, gdje ste mogli kušati izvanredan pršut koji će za vas stručno i brzo izrezati nasmiješeni vlasnik gospodin Vlade Prančić. Samo par  koraka od ovog finog pršuta smjestio se i proizvođač magarećeg sira iz Srbije, točnije rezervata Zastavica. Magareće je mlijeko vrlo rijetko i dragocjeno te su mu često pridavana ljekovita svojstva. Sir se radi sa dodatkom kozjeg mlijeka, a spada u najskuplje sireve na svijetu –  50- ak grama ovog sira koštat će vas oko 50 eura.
Osim sira u Zastavici od magarećeg mlijeka proizvode i sapune, liker i kreme za lice. Za sada nažalost sir nije moguće kupiti u Hrvatskoj ali nadamo se da će ubrzo pronaći put i do našeg tržišta.

Ove je godine na Sajam je popratila i slavljenička atmosfera. Naime, Hrvatska revija za vino, kulturu jela, pića i turizam, proslavila je u upravo na sajmu svojih 20 godina postojanja.  Cjelodnevna proslava bila je  podijeljena u tri dijela, svaki od kojih je bio, kao i prošlih godina, popraćen vrhunskim vinima i jelima.
I ovom prilikom čestitam rođendan timu Svijeta u čaši, te im želim još mnogo vrhunskih eno-gastronomskih godina!



Željko Suhadolnik, glavni i odgovorni urednik časopisa Svijet u čaši, Vlade Prančić – pršutana Smjeli i Ivana Suhadolnik


Ivana Suhadolnik i magareći sapun od 5 eura
Magareći sir





















2 komentara:

  1. Ivana Suhadolnik i magareći sir....a di je Tamara Šesnić i puna garderoba???? :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Otvori blog, pa piši o Tamari Šesnić i gardarobi, kao i o čikovima:)

    OdgovoriIzbriši